20. 01. 2020 - 10:23
 

Prije samo nekoliko godina dronovi su bili skupa tehnologija koju je koristila samo vojska i odabrani. Bilo je jako veliko pitanje, kada će, te da li će dronovi postati dostupni nama, "običnim" ljudima.

Danas su dronovi postali sveprisutni i gotovo svatko tko se ozbiljno bavi foto i video snimanjem posjeduje jedan. Osim profesionalaca, dronovima danas upravljaju i djeca, budući da je na tržištu jako puno dječjih dronova, koji služe prvenstveno za igru.

Osim po cijeni, kvalitetan dron razlikuje se od "dječjeg" prema karakteristikama, koje nekada na papiru ne djeluju tako različito, kako bi to cijena sugerirala, pa kod odabira treba jako dobro paziti.

Rastom konkurencije na tržištu dronova počela je padati i cijena istih, pa danas kvalitetne dronove koji će vam pružiti vrhunske Full HD ili 4K snimke može kupiti gotovo svatko.

Ono što vas sigurno najviše zanima nakon svega, koji dron onda kupiti?

Odgovor nije jednostavan, ali ovdje ćemo se držati isplativosti, znači prezentirati ćemo vam nekoliko dronova koji, po nama, pružaju najbolji omjer cijene i kvalitete, te koji će vam pružiti vrhunske video snimke i fotografije iz zraka.

Ovo su po nama najisplativiji cjenovno pristupačni dronovi na tržištu.

Koji dron odabrati za snimanje kvalitetnih video zapisa?

DJI Mavic Air

DJI Mavic Air je relativno mali dron, ali velikih i brojnih mogućnosti. Mavic Air snima izuzetno kvalitetne snimke u 4K rezoluciji, ali i fotografije od čak 32MP.

Osim kvalitete snimki, ovaj dron se može pohvaliti i velikom brzinom, te sportskom načinu rada može dosegnuti i brzinu od čak 80 km/h.

Tu su i brojni senzori koji će vam ulakšati upravljanje, odnosno pobrinuti se za to da dron ne završi gdje ne bi trebao.

Posjeduje i brojne funkcije, od kojih treba izdvojiti upravljanje gestama, koje će vam bito omogućene putem DJI aplikacije kad povežete dron s mobilnim uređajem.

Jednom baterijom možete snimati 21 minutu, a DJI Mavic Air možete uzeti i u Fly More Combo paketu, gdje ćete dobiti dvije dodatne baterije, koje će vam omogućiti ukupno sat vremena snimanja, što će većini biti i više nego dovoljno.

Koji dron odabrati za snimanje kvalitetnih video zapisa?

Autel Robotics EVO

Baš kao i gore navedeni DJI Mavic Air i ovaj dron omogućuje snimanje u 4K rezoluciji pri čak 60 sličica u sekundi (fps).

Također je opremljen velikim brojem senzora koji mu omogućavaju kvalitetno izbjegavanje zapreka, što je kod dronova izuzetno bitno.

Autel Robotics EVO ima mogućnost povezivanja s mobilnim uređajima, ali može funkcionirati i bez toga. Ima i dugotrajnu bateriju koja se može jednostavno puniti putem USB-a.

Također spada u srednju cjenovnu klasu dronova.

Koji dron odabrati za snimanje kvalitetnih video zapisa?

DJI Spark

Najmanji, najjeftiniji, ali gotovo ništa lošiji dron od spomenutih iznad.

DJI Spark već je dugo na tržištu, ali i dalje se nalazi u samom vrhu kada su u pitanju cijena i kvaliteta.

Ovaj dron najviše vole avanturisti i ljubitelji putovanja, budući da stane u svaku torbu i izuzetno je lagan.

Snima video zapise u Full HD rezoluciji, a ima mogućnost upravljanja gestama, baš kao i nešto skuplji Mavic Air.

Tu je i za DJI dronove standardna funkcija sigurnog povratka kući, ali treba spomenuti i jednu potencijalnu manu, a to je trajanje baterije, koja može izdržati najviše 12 minuta snimanja.