17. 05. 2020 - 4:10
 

U posljednjih nekoliko mjeseci, pojavom virusa COVID-19, mnoge tvrtke koje su bile u mogućnosti promijenile su svoj način rada. Svakodnevni odlazak na posao zamijenio je rad od kuće, što sa sobom povlači drastično mijenjanje navika, na što se je mnogima teško naviknuti.

Naravno, puno toga ovisi i o onome čime se bavite. Pixelio i naša ekipa već dugi niz godina radi od kuće, odnosno svatko iz svog kućnog ureda i dobro su nam poznate sve  prednosti, pa tako i nedostatci istoga.

Upravo iz tog razloga odlučili smo vam dati nekoliko savjeta, temeljenih na našim iskustvima, kako bi se što brže priviknuli i radili još kvalitetnije i produktivnije, neovisno bavite li se web dizajnom kao mi ili nečim drugim.

1. ORGANIZIRAJTE VRIJEME

Poznata vam je izreka „Dobra organizacija je pola posla“? U radu od kuće je čak i više od toga, te je organizacija svakako najbitnija. Sve započinje pravovremenim buđenjem. Čak i ako nemate striktno propisano vrijeme početka rada, zadajte si ga. Neka to bude u najmanju ruku jednako kao i vrijeme dolaska na radno mjesto, a ne bi bilo loše ni da započnete ranije. Ako to možete naravno. Tako ćete  sve napraviti ranije i ostat će vam više vremena za opuštanje i uživanje s obitelji i prijateljima.

Ne zaboraviti, ne putujete  na posao niti se spremate za isti, pa svakako pokušajte to vrijeme iskoristiti što kvalitetnije možete.

2. RADNO MJESTO SLUŽI SAMO ZA POSAO

Ako ste u mogućnosti organizirajte si prostor u stanu ili kući tako da imate jedan kutak ili još bolje, sobu koja će biti vaš ured. Opremite ga svime što vam je potrebno za kvalitetan rad, da to bude što bliže onome na što ste navikli i inače na radnom mjestu.

Taj prostor shvatite upravo tako, kao vaš ured, ne kao dio stana ili kuće. U njemu se ne jede i u njemu se ne igra. Na taj način nećete vidjeti značajnu razliku u odnosu na prijašnji način rada. Naravno, sve ovisi o vrsti posla kojim se bavite.

 
Povećajte produktivnost rada od kuće

3. SMANJITE SMETNJE OKOLINE

Ovaj savjet nadovezuje se na prethodni. Definiranjem nekog prostora ili sobe kao radnog kutka i upoznavanjem ukućana s istim, smanjit ćete ometanje u radu. Ovakav, najčešće fleksibilan način rada, dovodi vas u poziciju da često pravite pauze u radu, najčešće uzrokovane aktivnostima ostalih ukućana, ali i primjerice ako vas prijatelji pozovu na kavu. U tom trenutku pomislite, pa dobro, jedna kava, nadoknadit ću tih sat vremena.

To s vremenom može postati gadna navika, pa će ta kava trajati i 2 sata, a samim time ćete gubiti sve više vremena. Teško ćete se natjerati raditi u večernjim satima, kada ste planirali nešto drugo, što onda sa sobom povlači i nove probleme.

Naravno, ako imate malo dijete ili nekoga o kome se morate brinuti, to je druga priča i povlači sasvim druga pitanja i probleme, koji su za svakoga specifični i ovise o situaciji.

4. RECITE NE DRUŠTVENIM MREŽAMA

Koncentrirati se na posao kod kuće ponekada zna biti jako teško. Jedna od najvećih destrukcija na tom putu najčešće su društvene mreže, primjerice Facebook i Instagram.

„Ma samo da pogledam što ima novog“ - rečenica je koju si mnogi izgovore za radnog vremena. Dok radite od kuće to u prijevodu znači strašan gubitak vremena. Tu nema nikoga tko bi vam mogao reći da radite a ne da se dopisujete ili pregledavate slike prijatelja, kao ni kolega zbog kojih bi vam bilo neugodno zezati se dok oni rade na važnim projektima. Isto se odnosi i na surfanje po raznim portalima, koji će vas u trenutku odvesti u bespuća interneta i brzo ćete izgubiti dragocjene minute, pa i sate. Vjerujte nam

5. ZAŠTO NE BI POGLEDAO JEDNU EPIZODU SERIJE U PAUZI?

Kada radite od kuće i ako u nekom trenutku radite nešto zbilja dosadno, primjerice cijeli dan unosite nekoliko stotina proizvoda u web shop, na pamet vam padaju razne zanimljive stvari. Jedna od najčešćih i najjednostavnijih je zašto ne upaliti Netflix i u opustiti se uz epizodu omiljene serije?

To najčešće nije problem, ako si posao organizirate na taj način i to vrijeme unaprijed odredite da će biti za seriju. Ali, svi znamo kakve serije znaju biti. Napeta scena na kraju epizode, ako niste dovoljno odgovorni, poremetit će Vam kompletan dnevni raspored i organizacija pada u vodu. Netflix, kojeg smo uzeli za primjer, ne radi pauzu za vas, on vas samo vodi dalje i dalje..ups, pada mrak, a posao čeka. Jasan vam je problem, zar ne?

Povećajte produktivnost rada od kuće

6. KOMUNICIRAJTE SA KOLEGAMA

Ne dopustite da vas fizička udaljenost „udalji“, već se nastojte ponašati kao i do sada. Danas su dostupni razni oblici online komunikacije i nastojte s kolegama komunicirati koliko god je to moguće, ne samo vezano za posao. Nakon radnog vremena ih pozovite na kavu, aktivnosti u prirodi, družite se. Jako je bitno održati dobru komunikaciju i odnos s kolegama, kako zbog što kvalitetnije obavljenog posla, tako i zbog privatnog odnosa koji ste zasigurno izgradili kroz godine. Na kraju, svi se bolje osjećamo što se više družimo i komuniciramo, zar ne?

7. BRINITE O SVOME ZDRAVLJU

Rad kod kuće znatno utječe na vaše mentalno, ali i fizičko zdravlje. Sjedenje 7-10 sati dnevno za neke može biti prava noćna mora. Zbog toga je bitno u vremenu prije početka rada ili nakon što završite sa poslom, što više se kretati i boraviti na svježem zraku. Bilo da je to hodanje, trčanje, bicikliranje. Idealne bi bile sportske aktivnosti u društvu, kao što su nogomet, tenis, košarka, gdje u isto vrijeme uz fizičko zdravlje, kroz druženje i komunikaciju značajno radite i na svome mentalnom zdravlju, koje je poljuljano gotovo cjelodnevnim sjedenjem sam pred računalom. U konačnici, bilo koji oblik fizičke aktivnosti i druženja će vam pomoći.

ZAKLJUČAK

Na kraju, preostaje nam samo zaključiti kako rad od kuće može biti zaista ugodna primjena, ali jako je bitno da se organizirate i shvatite da nitko drugi neće odraditi posao umjesto vas. Ako na rad od kuće gledate kao i odlazak na posao do sada, na vidjelo će doći mnogobrojne prednosti i to vam više neće predstavljati nikakav problem, naprotiv.

Sve navedeno pišemo iz vlastitog iskustva i vođeni vlastitim primjerom i situacijama u kojima smo se našli, s nadom da ćemo vam barem malo olakšati privikavanje na rad od kuće i pomoći vam da isti obavljate što jednostavnije i produktivnije.